Nick Ervinck


Nick Ervinck is een Belgische (Roeselare, °81) kunstenaar gevestigd in Lichtervelde, België. 

Nick Ervinck bekwaamde zich, nadat hij aan KASK een master in Mixed Media behaalde, in computermodelleren, beeldhouwen en werken met materialen als polyester, gips en hout. Zijn werk bestaat uit grote installaties, handgemaakte en 3D sculpturen, keramiek, prints, tekeningen, lichtbakken en animatiefilms. Hoe divers deze kunstproductie ook is, Nick Ervinck blijft vooral gefascineerd door het wisselend spel tussen de fysieke en virtuele wereld, waarbij hij zowel klassieke als nieuwe ambachten gebruikt (computers, 3D printen en frezen). Van hieruit verkent hij op geheel eigen wijze klassieke thema’s als de mens, planten, maskers en dieren, steeds vertrekkend vanuit een (kunst)historische achtergrond die hij doorsnijdt met hedendaagse pop- en sciencefiction cultuur.

Voor zijn kunstwerken ontving Nick Ervinck verschillende prijzen waaronder de Prix Godecharle (2005), de Fortis Young Ones Award (2006) en de Provinciale Prijs voor Schone Kunsten West-Vlaanderen (2006). In 2013 won Ervinck ook de prestigieuze Merit CODA Award voor zijn kunstintegratie IMAGROD. In 2009 werd Ervinck geprezen voor WARSUBEC, een monumentaal project voor de cultuursite Zebrastraat in Gent. In 2009 verhuisde hij naar een oude autowerkplaats en transformeerde deze in een kunstenaarsatelier.

Zijn werk wordt aangekocht door kunstverzamelaars over de hele wereld en tentoongesteld in solo- en groepstentoonstellingen in Gallery Ysebaert, Bozar, Brussel; Brakke Grond, Amsterdam; S.M.A.K., Gent; Gallo-Romeins Museum, Tongeren; het Museum voor Schone Kunsten, Gent; Middelheimmuseum, Antwerpen, …  Buiten Europa zette Ervinck zijn eerste stappen met groepstentoonstellingen in UNArt Center, Shanghai; MOCA, Shanghai; Oya Stone Mine, Tokyo; Northern Arizona University Art Museum, Flagstaff en Chamber, New York. In 2019 kreeg hij op verzoek van het stadsbestuur van St. Petersburg, Florida, de opdracht om een openbare bronzen sculptuur te maken, OLNETOPIA.


Download hier de brochure Nick Ervinck


Wat heeft de kunstenaar zelf te vertellen?
Luister naar Nick zijn verhaal:


De audio komt binnenkort online!


Olnetopia

Olnetopia is een abstracte buitensculptuur die bestaat uit grillige, organische vormen. Het geheel heeft iets monsterlijks, een hybride samenstelling waarin we diverse elementen kunnen herkennen. Het werk laat zich niet eenduidig omschrijven, maar wijst verschillende richtingen uit. De gehanteerde beeldtaal is duidelijk geïnspireerd op macro fotografische opnames van opspattend water, en geeft zo sculpturaal gestalte aan de ontmoeting tussen natuur en techniek. De manier waarop een natuurlijk erosieproces onregelmatige, complexe structuren genereert, heeft Nick Ervinck steeds gefascineerd.

Olnetopia is volledig digitaal ontworpen, maar niettemin ambachtelijk en tastbaar uit polyester vervaardigd. Het is net die voortdurende interactie en spanningsboog tussen het virtuele en het reële die Nick Ervinck als kunstenaar steeds opzoekt. Deze sculptuur is geïnspireerd op een natuurlijke dynamiek, maar wordt tegelijk bezield door de kracht van het virtuele (Lat. virtus). De virtuele vorm wordt niet ‘bevrijd’ uit de materie, door een proces van wegkappen of beitelen, maar wordt een productief of generatief principe op zich.


Wil je meer info over dit werk of andere kunstwerken? Contacteer ons.

Splits e-mailadressen met een komma.