Nick Ervinck
Nick
Ervinck is een Belgische (Roeselare, °81) kunstenaar gevestigd in Lichtervelde,
België.
Nick
Ervinck bekwaamde zich, nadat hij aan KASK een master in Mixed Media behaalde, in computermodelleren, beeldhouwen en werken met materialen als polyester, gips
en hout. Zijn werk bestaat uit grote installaties, handgemaakte en 3D
sculpturen, keramiek, prints, tekeningen, lichtbakken en animatiefilms. Hoe
divers deze kunstproductie ook is, Nick Ervinck blijft vooral gefascineerd door
het wisselend spel tussen de fysieke en virtuele wereld, waarbij hij zowel
klassieke als nieuwe ambachten gebruikt (computers, 3D printen en frezen). Van
hieruit verkent hij op geheel eigen wijze klassieke thema’s als de mens,
planten, maskers en dieren, steeds vertrekkend vanuit een (kunst)historische
achtergrond die hij doorsnijdt met hedendaagse pop- en sciencefiction cultuur.
Voor zijn kunstwerken ontving Nick Ervinck verschillende prijzen waaronder de Prix Godecharle (2005), de Fortis Young Ones Award (2006) en de Provinciale Prijs voor Schone Kunsten West-Vlaanderen (2006). In 2013 won Ervinck ook de prestigieuze Merit CODA Award voor zijn kunstintegratie IMAGROD. In 2009 werd Ervinck geprezen voor WARSUBEC, een monumentaal project voor de cultuursite Zebrastraat in Gent. In 2009 verhuisde hij naar een oude autowerkplaats en transformeerde deze in een kunstenaarsatelier.
Zijn werk wordt aangekocht door kunstverzamelaars over de hele wereld en tentoongesteld in solo- en groepstentoonstellingen in Gallery Ysebaert, Bozar, Brussel; Brakke Grond, Amsterdam; S.M.A.K., Gent; Gallo-Romeins Museum, Tongeren; het Museum voor Schone Kunsten, Gent; Middelheimmuseum, Antwerpen, … Buiten Europa zette Ervinck zijn eerste stappen met groepstentoonstellingen in UNArt Center, Shanghai; MOCA, Shanghai; Oya Stone Mine, Tokyo; Northern Arizona University Art Museum, Flagstaff en Chamber, New York. In 2019 kreeg hij op verzoek van het stadsbestuur van St. Petersburg, Florida, de opdracht om een openbare bronzen sculptuur te maken, OLNETOPIA.
Wat heeft de kunstenaar zelf te vertellen?
Luister naar Nick zijn verhaal:
De audio komt binnenkort online!
Olnetopia
Olnetopia is een abstracte buitensculptuur die bestaat uit grillige, organische vormen. Het geheel heeft iets monsterlijks, een hybride samenstelling waarin we diverse elementen kunnen herkennen. Het werk laat zich niet eenduidig omschrijven, maar wijst verschillende richtingen uit. De gehanteerde beeldtaal is duidelijk geïnspireerd op macro fotografische opnames van opspattend water, en geeft zo sculpturaal gestalte aan de ontmoeting tussen natuur en techniek. De manier waarop een natuurlijk erosieproces onregelmatige, complexe structuren genereert, heeft Nick Ervinck steeds gefascineerd.
Olnetopia is volledig digitaal ontworpen, maar niettemin ambachtelijk en tastbaar uit polyester vervaardigd. Het is net die voortdurende interactie en spanningsboog tussen het virtuele en het reële die Nick Ervinck als kunstenaar steeds opzoekt. Deze sculptuur is geïnspireerd op een natuurlijke dynamiek, maar wordt tegelijk bezield door de kracht van het virtuele (Lat. virtus). De virtuele vorm wordt niet ‘bevrijd’ uit de materie, door een proces van wegkappen of beitelen, maar wordt een productief of generatief principe op zich.
"Het is een jaarlijks terugkerend event waarbij we de ambitie hebben om dit project te laten groeien tot een begrip voor de hedendaagse kunstwereld."