Atelier Van Lieshout


Joep Van Lieshout is een Nederlandse (Ravenstein, °63) kunstenaar gevestigd in Rotterdam. 

Atelier Van Lieshout is de studio, opgericht door beeldhouwer en visionair Joep van Lieshout. Na zijn afstuderen aan de Rotterdamse kunstacademie verwierf Van Lieshout al snel bekendheid met zijn sculpturen en installaties, gebouwen en meubels, utopieën en dystopieën. In 1995 richtte Van Lieshout zijn studio op en sindsdien werkt hij uitsluitend onder de naam van de studio. De ateliernaam bestaat in Van Lieshouts praktijk als een methode om de mythe van het artistieke genie te ondermijnen.

In de afgelopen drie decennia heeft Atelier Van Lieshout een multidisciplinaire praktijk opgebouwd die werken produceert op de grens tussen kunst, design en architectuur. Door de dunne lijn te onderzoeken tussen het maken van kunst en het massaal produceren van functionele objecten, zoekt hij naar de grenzen tussen fantasie en functie, tussen vruchtbaarheid en vernietiging.


Download hier de brochure Atelier Van Lieshout





Wat heeft de kunstenaar zelf te vertellen?
Luister naar Joep zijn verhaal:




Statue of liberty

Voor Atelier van Lieshout is vrijheid geen natuurlijke toestand die we in de schoot geworpen krijgen. Men moeten de vrijheid willen, strijden om haar te veroveren en bereid zijn haar te verdedigen. Dat weten de bewoners van de Zwinstreek maar al te goed. Het landschap is getekend door stadswallen, forten en verdedigingslinies die herinneren aan de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog. Ook in de eeuwen daarna grepen West-Vlamingen regelmatig naar de wapens om vreemde overheersing buiten de deur te houden.

Statue of Liberty is een monument voor (hun) standvastigheid en een ode aan vrijheidslievende strijdvaardigheid in het algemeen. De gebalde vuist heeft een lange geschiedenis als protestgebaar, van de antifascistische paramilitairen in de jaren 1920 tot de hedendaagse Black Lives Matter-beweging. De vuist van Atelier Van Lieshout doet stilistisch denken aan de hand van het New Yorkse vrijheidsbeeld, maar ze kan ook geïnterpreteerd worden als onderdeel van een middeleeuwse strijdknots. Dit is een ‘vredesknuppel’, een wapen ter afschrikking van hen die onze vrijheid bedreigen.


Wil je meer info over dit werk of andere kunstwerken? Contacteer ons.

Splits e-mailadressen met een komma.