Jan Fabre


Jan Fabre is een Belgische (Antwerpen, °58) kunstenaar gevestigd in Antwerpen, België.

De Antwerpse beeldend kunstenaar en theatermaker Jan Fabre is een artistiek fenomeen met vele gezichten. Hij is een energiek performer die de grenzen van de theatrale toelaatbaarheid opzoekt. Hij is een toegewijd grafisch kunstenaar die met insecten, scarabeeën en bic-tekeningen een universum creëert dat wemelt van de mystieke referenties, metamorfoses en personificaties.

Driften, verlangens, schoonheid en sterfelijkheid zijn weerkerende thema’s, zowel op het podium als in zijn beeldend werk. Fabre fantaseert, verheerlijkt en etaleert, maar achter de oogverblindende schoonheid schuilt steeds een andere wereld, een dierlijke en bloederige onderwereld. De gedaanten die in zijn werk figureren zijn vaak engelen, krijgers, skeletten en dieren. Het zijn vermomde boodschappers die opdoemen uit het verleden om ons te herinneren aan aftakeling en verderf, aan bloed en lijden, aan het dierlijke in de mens en het menselijke in het dier.

Hij noemt zichzelf een consilience artist omdat hij altijd een sprong voorwaarts maakt in kennis door het koppelen van op feiten gebaseerde theorie en praktijk over disciplines heen. Hij zoekt en ziet verbanden tussen de verschillende disciplines en geeft daardoor nieuwe interpretaties aan de wereld van de beeldende kunst, het theater en het schrijven.


Download hier de brochure Jan Fabre



Wat heeft de kunstenaar zelf te vertellen?
Luister naar Jan zijn verhaal:


De audio komt binnenkort online!


De man die de wolken meet

“Vanop een trapladder met gestrekte armen en een meetlat naar de wolken reiken, in een poging iets zo vluchtig als wolken te meten, is een utopisch gebaar.

Het is een metafoor voor iedereen die – zoals Fabre, andere kunstenaars, filosofen en wetenschappers – hogere, onbereikbaar geachte doelen als absolute schoonheid nastreeft. ‘De man die de wolken meet’ is een hommage aan Fabres dode broer Emile en gebaseerd op een kinderfoto die werd aangepast met verouderingstechnieken.

Inspiratie vond Fabre ook in het verhaal over Robert Stroud, ‘The Birdman of Alcatraz’, die, veroordeeld tot levenslange opsluiting, zou hebben gezegd dat hij zich wilde wijden aan het meten van wolken. Het beeld werd in 1998 geplaatst op het dak van S.M.A.K. en in 2000 op dat van deSingel. Sindsdien sieren ze de daken van beide cultuurhuizen.”


Wil je meer info over dit werk of andere kunstwerken? Contacteer ons.

Splits e-mailadressen met een komma.