Courtesy Vishandel De Vis, Gent

Kris Martin


Kris Martin is een Belgische (Kortrijk, °72) kunstenaar gevestigd in Kortrijk, België.

Kris Martin staat internationaal bekend om zijn rigoureuze conceptuele praktijk waarin hij existentiële vragen met subtiliteit en humor aan de orde stelt. Martins sculpturen, tekeningen, foto’s en installaties weerspiegelen zijn voortdurende bezorgdheid over het menselijk bestaan en zijn tegenstrijdigheden. In zijn werk maakt Martin vaak gebruik van readymade; door subtiele verplaatsingen en met minimale ingrepen her- contextualiseert hij bekende objecten en geeft hij ze een nieuwe betekenis.

Martins poëtische gebaren variëren van groots tot intiem, waarbij hij gebruik maakt van iconen uit de geschiedenis, kunstgeschiedenis, religie en literatuur om aangrijpende meditaties te maken over sterfelijkheid, geloof en de menselijke conditie.

Martin was het onderwerp van solotentoonstellingen in internationale musea waaronder het Kunstmuseum Bonn, Duitsland; het Aargauer Kunsthaus, Aarau, Zwitserland; Kestnergesellschaft Hannover, Duitsland; de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf, Duitsland; het Kunsthistorisches Museum, Wenen, Oostenrijk; het Lehmbruck Museum, Duisburg, Duitsland; het Wattis Institute for Contemporary Arts, San Francisco, Californië; het Aspen Art Museum, Aspen, Colorado; het Museum Dhondt-Daenens, Deurle, België; en MoMA P.S.1, New York.

Kris Martin stelde tentoon in het Louvre, Centre Pompidou, Tate Modern en het MoMa in New York, maar is in eigen land vooral bekend van zijn werk ‘Altar’ op het strand van Oostende. Dat veranderde in 2020 met ‘EXIT’ in het SMAK, zijn eerste overzichtstentoonstelling in België, en met PASS2021 in de Vlaamse Ardennen.

 

Download hier de brochure Kris Martin


Wat heeft de kunstenaar zelf te vertellen?
Luister naar Kris zijn verhaal:De audio komt binnenkort online.

Wil je meer info over dit werk of andere kunstwerken? Contacteer ons.

Splits e-mailadressen met een komma.