Koen Vanmechelen


Koen Vanmechelen is een Belgische (Sint-Truiden, °67) kunstenaar gevestigd in Genk.

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen is als internationaal befaamde, interdisciplinaire kunstenaar één van de meest veelzijdige denkers van zijn tijd. In zijn werk tast hij de grenzen af tussen kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap. Vanmechelen’s projecten vertrekken vanuit het idee van dualiteit, van een ontmoeting met 'de ander', wat leidt tot genetische diversificatie en evolutie.

Vanmechelen ontving een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt (2010) en werd bekroond met de prestigieuze Golden Nica Hybrid Art Award (Linz, 2013) en Global Artist’s Award (Venetië, 2013).  Als veelgevraagde spreker werd hij uitgenodigd op het World Economic Forum (2008) en op verschillende TED-conferenties


Download hier de brochure Koen Vanmechelen
Wat heeft de kunstenaar zelf te vertellen?
Luister naar Koen zijn verhaal:
Golden cord

De Golden Cord sculpturen zijn hybride werken van fantasmagorische, samengestelde dieren. Ze dragen de navelstreng van de verbinding, een connectie met de rest van de wereld. Het gouden membraan dat zich uitwaarts strekt - de Golden Cord - onthult dat ze geboren zijn uit een verandering van hun omgeving. Altijd dragen ze die verbinding, dat andere element dat hen op pad zet. Er is altijd serendipiteit. Het gouden element toont dat de navelstreng onontbeerlijk is. Dit is wat er gebeurt als het leven naar binnen sijpelt. De koord is een antenne, een hoorn, een connectie. De eenhoorn is altijd aanwezig. 

Wil je meer info over dit werk of andere kunstwerken? Contacteer ons.

Splits e-mailadressen met een komma.